Moxie

Författare: Jennifer Mathieu
Titel: Moxie
ISBN: 9789178130047
Sidor: 347
Förlag: Lilla piratförlaget | Gilla böcker
Läst som: Bok
Betyg: 5++++ av 5
Recensionsexemplar

Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, där killar som spelar amerikansk fotboll får göra vad de vill. Nog av skolans sexistiska klädregler, och de eviga trakasserierna i korridorerna. Inspirerad av sin mammas tid som Riot Grrrl på nittiotalet, och fanzinet som Vivian hittar från den tiden, gör hon det första numret av MOXIE - ett fanzine som uppmanar till feministisk aktion. Och snart visar det sig att Vivian är långt ifrån ensam om att ha fått nog. I skolan börjar tjejer - som Vivian inte ens känner - kalla sig för Moxie girls, och snart kan ingen längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution.

MOXIE-TJEJER SLÅR TILLBAKA! Alltså jag är så pepp över att ha läst den här boken. Jag vill typ inte prata om något annat, den är så peppande och inspirerande. Och trots alla jävligheter blir man så jävla glad och stolt när man läst ut den. För tjejer är fan grymma.

Ibland kan många ha svårt med det amerikanska, att det kanske känns överdrivet och man kan inte känna igen sig när det handlar om många skolmiljöer. Och ja, det är en annorlunda bild jämfört med svenska skolor. Men i det här fallet tycker jag inte att det gör något. Samtidigt tycker jag att det här är en något ”snällare” bild av hur skolor i USA kan vara. Jag har just titta på 13 reasons why, återkommer till det imorgon, och där är bilden kanske inte en helt annan men oerhört mycket brutalare. Nu försöker jag inte förminska händelserna på East Rockport High School för de är fan ruttet där med.

Den här boken handlar dock inte om att skildra hur det är att vara tonåring och gå på High School, utan om feminism. Om hur kvinnor dagligen blir utsatta för sexism, objektifiering och kränkande behandling på grund av sitt kön och hur de tillsammans reser sig för att krossa de patriarkala maktstrukturerna på sin skola. Det är något alla tjejer kan känna igen sig i oavsett om du går på en skola i USA eller Sverige, därför är inte det amerikanska något fokus tycker jag. Utan fokus är hela känslan med den här boken, vad den berättar.

Jag tycker Jennifer Mathieu skriver den så himla bra. Den är lätt att hänga med i och den är oerhört inspirerande. Som ett sätt att säga till alla unga kvinnor, våga ta plats, säg ifrån. Våga vara besvärliga och ifrågasättande, och stötta varandra. Det tycker jag är det bästa budskapet med den här boken. Att det inte är en massa elakheter tjejer emellan, utan i allt det här orättvisa så hjälper man varandra och ser förbi olikheter.

En annan sak jag tycker var intressant var det manliga perspektivet från Seth. Jag gillade Seth. Han var en trevlig karaktär. Och såna killar behövs, som tar ställning för feminismen. Samtidigt tycker jag att det var smart av författaren att ha med honom och förklara varför han kanske inte alltid kan hålla med 100% direkt. Eftersom han är man och inte upplever de problemen på samma sätt som tjejer gör.

I vilket fall så tyckte jag om den här boken så himla mycket. Jag hade som tur var redan lånat ”Alla borde vara feminister” på bibblan, så den planerar jag att läsa direkt efter det här. För jag blev så oerhört peppad på den. Bonus, för de som gillar att göra spellistor kopplade till sin läsning så innehåller den här boken massor av musik också så att man kan synka lyssning och läsning.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229